20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πρακτική άσκηση σε εταιρείες του Βελγίου από το ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, ανακοίνωσε την επιχορήγηση οκτώ (8) θέσεων για πρακτική άσκηση διάρκειας έξι μηνών σε εταιρείες του Βελγίου.  Η πρακτική άσκηση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2011. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 2 Μαΐου 2011 κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης ή τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές των παρακάτω ειδικοτήτων:
Α. Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Λογιστικής.
Β. Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών
Γ. Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας 
Δ. Νομικής με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Ε. Χημικών Μηχανικών με μεταπτυχιακό στην κατεύθυνση της Βιοιατρικής ή Βιοιατρικής Μηχανικής
Οι θέσεις για πρακτική άσκηση είναι οι εξής :
• Cell Culture Medium Development Intern
• Cell Culture Process Development Intern
• Engineer, Internship in the field of air-conditioning and heating systems
• Graduate Trainee in an International Bank
• Graduate Trainee in an International Company
• Human Resources Assistant
• Lawyer, Internship in European and International Law

Γενικές προϋποθέσεις επιχορήγησης πρακτικής άσκησης:
Α. Οι υποψήφιοι να είναι Έλληνες την ιθαγένεια ή το γένος.
Β. Άριστη Γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (πτυχίο Proficiency ή ΤΟΕFL με 80/213/550 μονάδες ή IELTS με 6,5). Η γνώση της Γαλλικής ή της Φλαμανδικής γλώσσας αποτελεί επιπλέον προσόν, όχι όμως απαραίτητη προϋπόθεση.
Γ. Βαθμός πτυχίου τουλάχιστον 7.5 για όλες τις Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή αντίστοιχου βαθμού από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και μεταπτυχιακός τίτλος από Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Δ. Άριστη Γνώση Η/Υ.
Ε. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το 30ό έτος  της ηλικίας τους.

Επιπλέον Πληροφορίες :
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν
το αργότερο μέχρι τις 2 Μαΐου 2011 στα γραφεία του Ιδρύματος τα εξής:
1. Ένα πλήρες και πρόσφατο βιογραφικό στην αγγλική γλώσσα.
2. Έκθεση μιας σελίδας στην αγγλική γλώσσα ,στην οποία να εξηγούνται οι λόγοι υποβολής αίτησης συμμετοχής  στο πρόγραμμα.
3. Αντίγραφο πτυχίου και μεταπτυχιακού. Όσοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές παρακαλούνται να αποστείλουν αναλυτική βαθμολογία μέχρι την ημερομηνία της αίτησής τους.
4. Ένα αντίγραφο πιστοποιητικών γνώσης των ξένων γλωσσών.
5. Μία συστατική επιστολή στην αγγλική γλώσσα από τον επιβλέποντα καθηγητή στο μεταπτυχιακό και άλλη μια από τον πιο πρόσφατο εργοδότη σε περίπτωση που υπάρχει.
Αιτήσεις γίνονται δεκτές ταχυδρομικά στη διεύθυνση: ΊΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 23Α, 10674 ΑΘΗΝΑ.
Διαδικασία επιλογής
Για την επιλογή των εκπαιδευόμενων συνιστάται Επιτροπή Επιλογής, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Ιδρύματος, της Βελγικής Πρεσβείας στην Αθήνα και των ενδιαφερόμενων για την άσκηση των εκπαιδευόμενων εταιρειών. Η επιτροπή καλεί σε συνέντευξη υποψήφιους κατά την κρίση της, προεπιλέγει τους επικρατέστερους και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση.
Άλλες πληροφορίες
Προϋπόθεση για την επιχορήγηση της πρακτικής άσκησης αποτελεί η προηγούμενη υπογραφή σύμβασης άσκησης του εκπαιδευόμενου με την ενδιαφερόμενη για την άσκησή του εταιρεία.   Η επιχορήγηση από το Ίδρυμα έχει εξάμηνη διάρκεια και αποσκοπεί να συμβάλει στην πληρωμή ενοικίου και την αντιμετώπιση δαπανών διαβίωσης του εκπαιδευόμενου και ανέρχεται σε €1.100,00 το μήνα. Επίσης, το Ίδρυμα καλύπτει το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου από την Ελλάδα στο Βέλγιο, με επιστροφή. Η ενδιαφερόμενη για την άσκηση του εκπαιδευόμενου εταιρεία δεν έχει υποχρέωση καταβολής αμοιβής, αλλά παρέχει ασφάλιση υγείας, σύμφωνα με τους ισχύοντες στο Βέλγιο κανόνες, και θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους στην ανεύρεση κατοικίας. Το Ίδρυμα δεν θα διακόψει την επιχορήγηση, αν η εταιρεία, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια και κρίση, καταβάλει επιπλέον ποσό στους εκπαιδευόμενους για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης τους. Το ίδρυμα μπορεί να διακόψει την επιχορήγηση σε περίπτωση που η εταιρεία διακόψει την άσκηση του εκπαιδευόμενου για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και σε περίπτωση που την διακόψει ο εκπαιδευόμενος για οποιοδήποτε λόγο. Υποχρεώσεις των εκπαιδευόμενων αποτελούν ο σεβασμός στους νόμους του Βελγικού Κράτους, η σωστή συμπεριφορά και ο σεβασμός στους κανόνες εμπιστευτικότητας που επιβάλλονται από την εταιρεία. Οι εκπαιδευόμενοι δεν αποκτούν δικαιώματα σύναψης σύμβασης εργασίας μετά το πέρας της άσκησης, ούτε άλλα εργασιακά δικαιώματα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος άσκησής τους, οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται να στείλουν στο Ίδρυμα έκθεση περιγράφοντας τις εμπειρίες που αποκόμισαν.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία Δικτύου των κοινών ελληνογαλλικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών


ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 RESEAU DES MASTERS FRANCO-HELLENIQUES



κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι


Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Στα πλαίσια της διμερούς πανεπιστημιακής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, ελληνικά και γαλλικά Πανεπιστήμια έλαβαν πριν από επτά χρόνια την πρωτοβουλία για την δημιουργία κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) σε διάφορους τομείς και σήμερα (2010-2011) λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα επτά ελληνογαλλικά ΠΜΣ. Η υλοποίηση των περισσοτέρων εκ των προγραμμάτων αυτών έγινε δυνατή χάρη στην πρόσφατη αλλαγή του προϋπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που ρύθμιζε την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών στην χώρα μας (Νόμος 3685/2008), η δε λειτουργία τους έγινε εφικτή χάρη στην στήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας ως και των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών της Γαλλίας.

Προ διετίας, με την από 15-9-2008 προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκαν ένδεκα νέες προτάσεις για τη ίδρυση κοινών ελληνογαλλικών ΠΜΣ. Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από κοινή ελληνογαλλική επιτροπή των δύο Υπουργείων Παιδείας και εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2009 τα παρακάτω κοινά ελληνογαλλικά ΠΜΣ: 1) «Διαχείριση Υδρομετεωρολογικών Κινδύνων (Hydrohasards)» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Université Joseph Fourier Grenoble I, 2) «Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών στην Ευρώπη» Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Université Αngers, 3) «Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Université Toulouse I, 4) «Εικονική Πραγματικότητα και Πολυχρηστικά Συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης» Ανώτατη Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών - Université Paris VIII, 5) «Mέτωπο της Φυσικής με τα Πειράματα στον Μεγάλο Αδρόνικο Επιταχυντή» Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Université Paris XI (Orsay).

Ενώ ακολουθήθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες και όλες οι υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας, τα πρώτα τέσσερα από τα παραπάνω προγράμματα αναμένουν από τον Αύγουστο του 2010 την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να αποκτήσουν νομική υπόσταση και να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ειδικότερα, οι υπουργικές αυτές αποφάσεις, τις οποίες προετοίμασε έγκαιρα η Δ/ση Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας του Υπουργείου σας, βρίσκονται για μήνες προς υπογραφή στο γραφείο του υφυπουργού σας, κ. Πανάρετου. Οι αποφάσεις όμως αυτές δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, τα Τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ίδρυση των κοινών αυτών ΠΜΣ, και, ειδικότερα οι συνάδελφοι μέλη ΔΕΠ που ανέλαβαν την ευθύνη της λειτουργίας τους, βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς, μετά από προσπάθειες πολλών μηνών και παρόλο τον χρόνο που αφιέρωσαν για την οργάνωση και λειτουργία των προγραμμάτων αυτών (δαπανώντας μάλιστα εξ ιδίων) είναι άκρως εκτεθειμένοι.

Έχει έτσι δημιουργηθεί, εξαιτίας της προαναφερθείσης άρνησης του Υπουργείου σας, μια ιδιόμορφη, αν όχι παράλογη κατάσταση : α) μερικά από τα προγράμματα αυτά δεν λειτούργησαν καθόλου και οι επιλεγέντες στα γαλλικά ΑΕΙ για την παρακολούθησή τους κατευθύνθηκαν εσπευσμένα από τους Γάλλους συναδέλφους σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων τους, β) κάποια από αυτά δέχτηκαν φοιτητές και άρχισαν να λειτουργούν καθώς, βάσει του προγραμματισμού τους η διδασκαλία το χειμερινό εξάμηνο διεξάγεται στα γαλλικά ΑΕΙ και κατά το εαρινό εξάμηνο στα ελληνικά. Στην περίπτωση αυτή φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες άρχισαν να φοιτούν στην Γαλλία από τον Σεπτέμβριο του 2010 σε ΠΜΣ που έχουν εγκριθεί από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας αλλά όχι από το Ελληνικό (!!!!) χωρίς καμία κατοχύρωση των σπουδών τους και με κίνδυνο οι σπουδές αυτές να μη μπορέσουν τελικά να αναγνωρισθούν. Είναι προφανές ότι ταυτόχρονα, λόγω της παράλογης αυτής κατάστασης, κάποιοι από εμάς έχουν εκτεθεί απέναντι στους Γάλλους συναδέλφους σε προσωπικό επίπεδο, ενώ υποθηκεύεται η μέχρι σήμερα ελληνογαλλική πανεπιστημιακή συνεργασία και ταυτόχρονα, με την αθέτηση των υποχρεώσεων του Υπουργείου σας απέναντι στα γαλλικά ΑΕΙ, διακυβεύεται η αξιοπιστία και οι διεθνείς μελλοντικές διαπανεπιστημιακές συνεργασίες όλων μας.

Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι για να ιδρυθούν τα νέα αυτά κοινά ΠΜΣ προηγήθηκαν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων, αποφάσεις Συγκλήτων Ειδικής Σύνθεσης των Πανεπιστημίων μας καθώς και η υπογραφή Ειδικών Πρωτοκόλλων Συνεργασίας και Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Πανεπιστημίων της Γαλλίας. Παράλληλα, υπογράφτηκαν και ετέθησαν σε ισχύ διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LLP/Erasmus για την κινητικότητα των μεταπτυχιακών φοιτητών και των διδασκόντων των παραπάνω προγραμμάτων ανάμεσα στα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια. Η γαλλική πλευρά σεβάστηκε πλήρως τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τα παραπάνω Πρωτόκολλα και Μνημόνια Συνεργασίας, εγκρίνοντας την ίδρυση και λειτουργία των προγραμμάτων αυτών από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Δεν συνέβη όμως το αυτό και με την ελληνική πλευρά, δημιουργώντας αφενός μεν πληθώρα προβλημάτων, αφετέρου δε προκαλώντας εξαιρετικά δυσμενή σχόλια και αρνητικές αξιολογήσεις για τη φερεγγυότητα τόσο των ΑΕΙ μας όσον και του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Οφείλουμε ταυτόχρονα να σας ενημερώσουμε ότι η αντίδραση των Γάλλων συναδέλφων μας ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθώς ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα προγράμματα θα προχωρούσαν κανονικά και θα λειτουργούσαν από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, βρέθηκαν ενώπιον μιας δυσάρεστης έκπληξης μετά την άρνηση του Υφυπουργού σας να προωθήσει τους σχετικούς φακέλους με αποτέλεσμα να είμαστε εκτιθέμενοι στους φοιτητές και τα Ιδρύματά τους.

Από την ελληνική πλευρά βέβαια οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων τους και ο συντονιστής του Δικτύου Ελληνογαλλικών ΠΜΣ, προέβησαν σε μια σειρά ενεργειών ώστε να υπάρξει λύση του προβλήματος από το Υπουργείο σας. Οι προσπάθειες όμως αυτές δεν τελεσφόρησαν ενώ άκαρπα έμειναν επίσης ανάλογα διαβήματα προς το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας που έκαναν οι Γάλλοι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα και η Γαλλίδα Υπουργός Παιδείας.

Στην πρόσφατη θεσμική συνάντηση για την ελληνογαλλική Πανεπιστημιακή Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, ο ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Παπάζογλου μας ανακοίνωσε ότι η έγκριση και η λειτουργία των ελληνογαλλικών ΠΜΣ θα ανήκουν, με το νέο Νόμο-Πλαίσιο, που θα ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2011, στην αρμοδιότητα των ΑΕΙ και δεν θα χρειάζεται επομένως η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για να αποκτούν νομική υπόσταση. Αυτό φυσικά θα διευκόλυνε ενδεχομένως τη λειτουργία των ιδρυθέντων ήδη ελληνογαλλικών ΠΜΣ (καθώς και αυτών που πρόκειται να συσταθούν στο μέλλον), δεν δίδει όμως άμεση λύση στο σύνθετο πρόβλημα που έχει ήδη δημιουργηθεί με τα τέσσερα νέα ελληνογαλλικά ΠΜΣ που έχουν εγκριθεί πριν από ενάμιση έτος από το Υπουργείο Παιδείας, έχουν νομική υπόσταση στην Γαλλία αλλά δεν υφίστανται στην Ελλάδα.

Επειδή πιστεύουμε ότι είναι αντιφατικό στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, που το ζητούμενο είναι η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, η ανάπτυξη σχέσεων διεθνούς συνεργασίας και η προσέλκυση ξένων φοιτητών, το Υπουργείο Παιδείας να αδιαφορεί για την ανάπτυξη των κοινών ελληνογαλλικών ΠΜΣ που συμβάλουν αναμφισβήτητα στην κατεύθυνση αυτή.

Επειδή στο κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου σας για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην «ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα και της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών ΑΕΙ».

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας έχει συμπεριλάβει τα τέσσερα νέα ελληνογαλλικά ΠΜΣ στη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, και ως εκ τούτου, δεν υφίσταται οικονομικό θέμα (ΦΕΚ 1563/ 24-09-2010).

Επειδή δεν επιθυμούμε να χαρακτηριζόμαστε ως αναξιόπιστοι και αφερέγγυοι, υποθηκεύοντας τις διεθνείς διαπανεπιστημιακές συνεργασίες μας.


Για όλους αυτούς τους λόγους, σας ζητούμε να εκδώσετε άμεσα τις υπουργικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποκτήσουν νομική υπόσταση τα σε εκκρεμότητα τέσσερα προαναφερθέντα ελληνογαλλικά ΠΜΣ. Σε περίπτωση που δεν είσθε σε θέση να το πράξετε και δεν επιθυμείτε την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνογαλλικής πανεπιστημιακής συνεργασίας, θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για να μην επενδύουμε στην προσπάθεια αυτή, εκτιθέμενοι ταυτόχρονα ατομικά και συλλογικά στον γαλλικό ακαδημαϊκό χώρο. Θα θέλαμε ταυτόχρονα να σας επισημάνουμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, η υλοποίηση της όποιας στρατηγικής για την διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στον πατριωτισμό και μόνο κάποιων μελών ΔΕΠ, απαιτεί, εκτός των άλλων και συνέχεια, συνέπεια και συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά του Υπουργείου σας.

Σε αναμονή της απάντησής σας,

Με εκτίμηση


Δημήτριος Γούσιος, καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Παν. Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικού χώρου, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Χωρικές δυναμικές και αγροτική χωροταξία» (DYNTAR).

Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Παν. Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικός σχεδιασμός» (PODEPRO), συντονιστής του Δικτυού κοινών ελληνογαλλικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών.

Αντώνης Παντελής, καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Εξειδικευμένο δημόσιο δίκαιο».

Μιχάλης Πολίτης, Αν. καθηγητής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Επιστήμες της Μετάφρασης – Μεταφρασιολογία και Γνωσιακές Επιστήμες» (TRASCO).

Γιάννης Στυλιανού, Αναπλ. καθηγητής, Τμήμας Επιστημών Επιστήμης Υπολογιστών, Παν/μιο Κρήτης, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Πληροφορική».

Γιώργος Τσιρτσής, Αναπλ. Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος. Επιστημών της Θάλασσας, Σχολή Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» (BIODIV).

Σωφρόνης Χατζησαββίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Παιδαγωγική Σχολή, ΑΠΘ, Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Διδακτικές της πολυγλωσσίας και γλωσσικές, εκπαιδευτικές πολιτικές. Διάδοση των γλωσσών και των πολιτισμών σε πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα».


Αθανάσιος Λουκάς, Αναπλ. καθηγητής, Πρόεδρος Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Θεσσαλίας, Διευθυντής του νέου κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Διαχείριση Υδρομετεωρολογικών Κινδύνων» (Hydrohasards)

Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής/Ν.Ο.Π.Ε, ΑΠΘ, Διευθυντής του νέου κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο
Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής/Ν.Ο.Π.Ε, ΑΠΘ, αν Διευθύντρια του νέου κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο» (MDSEC).

Πηγή-Δάφνη Κουτσογιαννοπούλου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Τομέα Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθύντρια του νέου κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών».
Μαρία-Χριστίνα Αναστασιάδη, Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ, αν. Διευθύντρια του νέου κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών στην Ευρώπη».

Μάνθος Σαντοριναίος, Επίκουρος Καθηγητής, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, Διευθυντής του νέου κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Εικονική Πραγματικότητα και Πολυχρηστικά Συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης».

Election européenne du Top 50 de musique francophone

LE TOP 50

Election Européenne du Top 50 de Musique  Francophone
Participez à la première élection du Top 50 francophone en Europe:
du 19 mars au 19 mai 2011


Ευρωπαϊκή ψηφοφορία του Top 50 Γαλλόφωνης Μουσικής
από 19 Μαρτίου έως 19 Μαΐου 2011
Συνδεθείτε. Ψηφίστε. Αναδείξτε.

----



Στις 19 Μαρτίου 2011 άρχισε η πρώτη Ευρωπαϊκή ψηφοφορία γαλλόφωνης μουσικής.

Σύλλογοι από 13 χώρες της Δυτικής Ευρώπηςμέλη της C.E.O. - F.I.P.F. (*) – ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια μεγάλη γαλλόφωνη γιορτή. Καθώς στις περισσότερες χώρες, τα αγγλόφωνα τραγούδια κυριαρχούν στα hitparades, αυτή η εκλογή σκοπό έχει να διαδώσει μια άλλη μουσική που μπορεί να αρέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, εάν γίνει γνωστή. Επίσης σκοπός αυτού του γαλλόφωνου Top 50 είναι αφενός να ακουστούν και πάλι τα γαλλικά τραγούδια του παρελθόντος και αφετέρου να κάνει γνωστή την πιο πρόσφατη γαλλόφωνη μουσική σε όλο τον κόσμο. Για αυτόν το λόγο αυτή η εκλογή γίνεται μόνο σε μη γαλλόφωνες χώρες.

Το Projet απευθύνεται στους καθηγητές Γαλλικής  Γλώσσας και τους μαθητές τους, καθώς και σε όλους όσους αγαπούν τη μουσική και τη γαλλική γλώσσα.

Οι καθηγητές θα έχουν πρόσβαση σε σελίδες διδακτικής αξιοποίησης των τραγουδιών (fiches pédagogiques) που προτείνονται τόσο από Έλληνες όσο και από άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους μας.

Η εκλογή διεξάγεται στην ιστοσελίδα www.le-top-50.eu.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου (19 Μαρτίου–7 Απριλίου 2011), το ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να προσθέσει τραγούδια της δικιάς του επιλογής στις βασικές λίστες (είτε στη λίστα με τα τραγούδια πριν από το 1980, είτε στη λίστα μετά το 1980). Έτσι, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα έχει την δική της λίστα επιλογής.

Στο δεύτερο γύρο (11–29 Απριλίου 2011) το κοινό θα διαλέξει το δικό του Top 10 ανάμεσα στα προτεινόμενα τραγούδια, ψηφίζοντας μόνο μία φορά και επιλέγοντας είτε από τη μία λίστα είτε και από τις δύο λίστες τραγουδιών.

Στον τρίτο γύρο (2–19 Μαΐου 2011) το κοινό θα ψηφίσει μεταξύ των 100 πιο δημοφιλών/ αγαπημένων τραγουδιών που θα έχουν προκύψει από το δεύτερο γύρο. Με τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία θα αναδειχθεί το ευρωπαϊκό Top 50 της γαλλόφωνης μουσικής.

Στις λίστες εμφανίζονται όλα τα μεγάλα ονόματα – Jacques Brel, Édith Piaf, Gainsbourg κ.λ.π. – και όλες οι πιο πρόσφατες γαλλόφωνες επιτυχίες: Lolita, Aicha, Alors on danse κ.λ.π., καθώς επίσης και όλα τα είδη μουσικής (R&B, rap, rock, dance, rai, reggae) που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80 ακούγαμε συχνά γαλλόφωνη μουσική στην Ευρώπη. Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά σπάνια ακούγεται από το ραδιόφωνο μια γαλλόφωνη επιτυχία. Η τεράστια επιτυχία του Stromae, το 2010, έδειξε ότι η γαλλόφωνη μουσική μπορεί ακόμα να γοητεύει πολλούς και βέβαια και τους νέους. Για αυτό, αυτή η εκλογή του Top 50 προτείνει δύο λίστες επιλογής (πριν και μετά το 1980) που περιέχουν η καθεμία 100 τραγούδια, ποικίλα και ενδιαφέροντα από μουσικής άποψης. Μπορούμε να ακούμε απευθείας όλα τα τραγούδια μέσω συνδέσμων προς βίντεο-κλιπ που υπάρχουν στο YouTube.

Οι δεκατρείς χώρες που συμμετέχουν είναι: Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρος, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.

Για πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με:
- την κ. Χρύσα Φούσκα, υπεύθυνη του Τοπ 50 στην Ελλάδα:  chfouska@hotmail.com  /  6944261500 begin_of_the_skype_highlighting            6944261500      end_of_the_skype_highlighting, Γενική Γραμματέα του Συλλόγου ή
- τον κ. Maarten Stroes, υπεύθυνο για την Ευρώπη: maarten.stroes@gmail.com / +33.3.86.30.85.03 begin_of_the_skype_highlighting            +33.3.86.30.85.03      end_of_the_skype_highlighting (γαλλικά ή αγγλικά).

(*)        F.I.P.F.: Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής, με έδρα το Παρίσι/Sèvres.
            C.E.O.: Επιτροπή των Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία της Συγκλήτου Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ για μη έγκριση του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ του Τμήματος Νομικής με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης Ι

Η Σύγκλητος Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ στη συνεδρίαση της 2 Φεβρουαρίου 2011 αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί προς το Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ  του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης Ι "Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινοτικό Δίκαιο".

Συνημμένα:
το κείμενο απόφασης της Συγκλήτου Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ αποτελεί ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει τελευταίως στις ελληνογαλλικές πανεπιστημιακές σχέσεις μετά την απόφαση του Υπουργείου να "παγώσει" κάθε υπόθεση που εμπίπτει στην ελληνογαλλική πανεπιστημιακή συνεργασία μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου περί ΑΕΙ, τον Απρίλιο του 2011. Τα ανωτέρω ελέχθησαν από τον τον Ειδικό Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Καθηγητή κ. Βασίλη Παπάζογλου σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου παρουσία εκπροσώπων ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ecole Belge d'Athènes - Βελγική Σχολή Αθηνών

Directeur : M. Steven Soetens, Secrétaire : M. Panagiotis Iossif, adresse : Anagnostopoulou 79 (2ième étage), GR-106 72 Athènes, tél. : 210/3647102  e-mail : info@ebsa.info ,
http://www.ebsa.info


Les archéologues belges sont actifs en Grèce depuis le début du XXème siècle, pour beaucoup d'entre eux en collaboration avec l'Ecole Française d'Archéologie d'Athènes. Herman Mussche réalisa en 1960 une prospection de la presqu'île d'Aghios Nicholaos à Thoricos, suivie en 1961 d'un premier travail de fouilles à Thoricos même, initié par Ioannis Papadimitriou, Directeur des Services archéologiques grecs, en collaboration avec des chercheurs belges et grecs.

Un "Centre national de fouilles à l'étranger" a été créé en Belgique en 1962, avec, entres autres, l'objectif de surperviser des travaux archéologiques en Grèce. Des fouilles systématiques ont ainsi démarré sur le site de Thoricos en 1963, et se sont poursuivis sous la direction du Professeur Mussche (de 1963 à 1997), et de Madame Doris Vanhove (de 1998 à 2002).

Le "Centre national de fouilles à l'étranger" a été transformé en 1965 en "Comité de Fouilles archéologiques belges en Grèce". Une maison de fouilles a été construite au début des années 70, proche du site. Elle a fonctionné jusqu'en 2003 comme "base" de la Mission Belge d'archéologie. Cette maison s'est également développée en centre de recherches offrant toutes les facilités nécessaires aux chercheurs. Les autorités grecques ont accordé, en 1985, le statut d'Ecole archéologique permanente à la Mission Belge.

Une nouvelle association de droit belge a été créée en 1999 sous le nom de "Ecole Belge d'Archéologie en Grèce", qui a ensuite été transformée, en 2003, en "Ecole Belge d'Archéologie d'Athènes" L'Ecole est devenue une association sans but lucratif de droit grec, avec siège à Athènes.

L'Ecole est active sur les sites de Titani (Corynthe - Péloponèse), Thoricos (Lavrio - Attique) et Sissi (Crète). Elle a organisé trois colloques internationaux: "Thoricos and the Laurium" (1973) et "Ancient mining industry and metallurgy" (1993-1994). Une exposition intitulée "Thoricos, Life of a mining town in ancient Greece" a été organisée à Bruxelles en 1986, avant de devenir itinérante, dans plusieurs villes belges, jusqu'en 1989.

Αλεξανδρούπολη: Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας


O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας έχει έδρα του το σπίτι της Αντουανέτας Δεμτσάν (1914-1990), της πρώτης και της πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό να γίνει βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Ο Σύλλογος έχει ως στόχο την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον τομέα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Συνεχίζεται από το νέο σχολικό έτος 2010-2011 το πρόγραμμα «Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στον γαλλικό πολιτισμό» - με δράσεις και κατασκευές, με την υποστήριξη φοιτητών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ και τη γαλλίδα φοιτήτρια Clotilde Vento που θα κάνει την πρακτική της άσκηση στο Σύλλογο.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 6.30- 8.00 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΑΝΑ-ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΟΥ

Προσκαλούμε όλους όσους διδάχτηκαν στο παρελθόν τα γαλλικά και θέλουν να τα θυμηθούν και πάλι μέσα από συζητήσεις και προβολές μέσα από διάφορα θέματα επικαιρότητας τα οποία ορίζονται με βάση τα ενδιαφέροντα του κοινού. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και υποστηρίζεται από τη γαλλίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια Clotilde vento, που κάνει την πρακτική της άσκηση στο "Σπίτι της Αντουανέττας" . Οι συναντήσεις είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 8.00-9.00 μ.μ. και κάθε Σάββατο πρωί 10.00-11.00 πμ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

-Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας προμηθεύτηκε 3000 τίτλους βιβλίων από τον Σύλλογο φιλανθρωπικού χαρακτήρα «Φίλοι χωρίς σύνορα» που εδρεύει στην Γαλλία καθώς επίσης και 1000 βιβλία από τη Νομαρχία της Νορμανδίας (Departement de L'Eure) και τον Κο Destains. Με ενέργειες μας ο σύλλογος μας στη συνέχεια δώρησε αυτά τα βιβλία στον Δήμο Αλεξ/πολης και στο σπίτι της Αντουανέττας με σκοπό τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

-Με την βοήθεια βιβλιοθηκονόμου που καλέσαμε από την Γαλλία και φιλοξενήσαμε με έξοδα του συλλόγου μας για τέσσερις μήνες, οργανώθηκε η βιβλιοθήκη και αρχειοθετήθηκαν όλα τα βιβλία έτσι ώστε να είναι σήμερα σε θέση να λειτουργεί σαν δανειστική βιβλιοθήκη ξενόγλωσσων βιβλίων για την πόλη μας.

-Αφού οργανώθηκε η βιβλιοθήκη τον Ιούνιο σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σχολείων με διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την γνωριμία του παιδιού με το ξενόγλωσσο βιβλίο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος : Αικ. Μαυρομαρά
Αντιπρόεδρος : Σοφία Τσαχτισβίλη
Γραμματέας : Μαρία Αγγελακούδη
Ταμίας : Μαρίνα Δουλάμη
Μέλος : Κωνσταντίνα Μαλακόζη

Επικοινωνία: http://lamaisondantoinette.blogspot.com/

Ιωάννινα: δωρεάν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης στα Γαλλικά

 Ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών οργανώνουν τον 3ο κύκλο εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης με παιχνίδια, δημιουργίες και τραγούδια στα γαλλικά.
Απευθύνονται σε παιδιά τρίτης και τετάρτης τάξης Δημοτικού Σχολείου και θα γίνονται δωρεάν στο χώρο του Κ.Δ.ΑΠ. «ΡΟΔΑ» από καθηγητές Γαλλικών, μέλη του Συλλόγου μας, Σάββατο απόγευμα, 16:30-17:30 και 17:30-18:30.

Διάρκεια: 2 Απριλίου - 4 Ιουνίου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο: 69 95 98 34 84 begin_of_the_skype_highlighting            69 95 98 34 84      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            69 95 98 34 84 begin_of_the_skype_highlighting            69 95 98 34 84      end_of_the_skype_highlighting      end_of_the_skype_highlighting

και 26510 20340 begin_of_the_skype_highlighting            26510 20340      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            26510 20340 begin_of_the_skype_highlighting            26510 20340      end_of_the_skype_highlighting      end_of_the_skype_highlighting (πρωινές ώρες)

Πηγή:  Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων
(ανάρτηση: 23 Μαρτίου 2011)