20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ένα μεγάλο ευχαριστώ! (Κοινό ελληνογαλλικό ΠΜΣ "Επιστήμες της Μετάφρασης - Μεταφρασιολογία και Γνωσιακές Επιστήμες")

Αγαπητοί μου φίλοι,
Στις 13 Ιουνίου 2012 ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μια λίαν ενδιαφέρουσα από επιστημονική -κι όχι μόνο- περίοδος της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας μου με την υποστήριξη της τελευταίας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ "Επιστήμες της Μετάφρασης - Μεταφρασιολογία και Γνωσιακές Επιστήμες".

Με το κείμενο αυτό δεν αποσκοπώ να προβώ σε ακαδημαϊκή αξιολόγηση του εγχειρήματος, αλλά να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλες και όλους όσοι στήριξαν ή/και εμπιστεύτηκαν αυτό το Πρόγραμμα.

Κατ' αρχάς επιθυμώ να ευχαριστήσω τους συναδέλφους των δύο πανεπιστημίων, τόσο του Πανεπιστημίου της Caen όσο και του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τους οποίους συνεργάστηκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επί 9 συναπτά έτη. Θα μου επιτραπεί να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Christine Durieux, τον Jean Vivier και τον Δημήτρη Μολύβδη που εμπιστεύτηκαν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και με τους οποίους σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε από κοινού το πρόγραμμα αυτό.

Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω δημοσίως την Λουϊζα Αβραμίδη για την πολυετή στήριξη του Προγράμματος είτε με την ιδιότητα της διδάσκουσας είτε με την ιδιότητα του ατόμου που υποδεχόταν στην Κέρκυρα τους αλλοδαπούς φοιτητές μας.

Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω τους νέους, Έλληνες και αλλοδαπούς, που εμπιστεύτηκαν το Πρόγραμμα και παρακολούθησαν τα μαθήματα στην Caen και την Κέρκυρα. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους αλλοδαπούς φοιτητές από διαφορετικές χώρες (Κίνα, Βιετνάμ, Καμπότζη, Συνεγάλη, Λίβανο, Ιορδανία, Συρία, Μαρόκο, Κιργιστάν, Πολωνία, Γαλλία, Κύπρο, Κολομβία) που προσέδωσαν στο πρόγραμμα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ τους αποφοίτους του Προγράμματος που διακρίνονται στον επιστημονικό ή/και τον επαγγελματικό στίβο. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται ήδη στις πατρίδες τους ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ή ως επαγγελματίες μεταφραστές. Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκπονούν διδακτορικές διατριβές.

Τέλος, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλες και όλους τους υπαλλήλους τόσο του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και του Υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη που πρόσφεραν στο Πρόγραμμα. Θα μου επιτραπεί όμως να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κ. Χαρίλαο Μπαλίκο, ο οποίος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το θεσμό των κοινών ελληνογαλλικών ΠΜΣ. Τέλος, δεν θα ξεχάσω τη Μαρία Δημητράκα, άξιο στέλεχος του Υπουργείου, με την οποία είχα πάντα άριστη συνεργασία.
Μιχάλης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής

ΣΣ.
1. Θυμίζω ότι το ανωτέρω ΠΜΣ ήταν το πρώτο που τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2003 στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής πανεπιστημιακής συνεργασίας.
2. Η διακοπή λειτουργίας του ανωτέρω ΠΜΣ οφείλεται στο ότι τρεις συνάδελφοι του Πανεπιστημίου της Caen: η Christine Durieux, ο Jean Vivier και ο Δημήτρης Μολύβδης, θεμελιωτές και βασικοί μας εταίροι, συνταξιοδοτήθηκαν. Ελλείψει διάδοχης κατάστασης, το Πανεπιστήμιο της Caen δεν συμπεριέλαβε το κοινό ελληνογαλλικό ΠΜΣ στον νέο τετραετή προγραμματισμό του.

 
Υποστήριξη Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στην Caen
Durieux, Πολίτης και Μολύβδης με φοιτητές του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου