20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Μαραθώνιοι ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2018: Πρόσκληση (17-3-2018)Πρόσκληση
για να γιορτάσουμε πάλι μαζί τη
Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας
στις 17-3-2018

Μετά την επιτυχία που έχουν μέχρι σήμερα οι «Μαραθώνιοι ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία», εμείς, γαλλόφωνοι, που ζούμε στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας, σπουδών και επαγγέλματος, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και φέτος, στις 17 Μαρτίου 2018, σε διάφορες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας, εκδηλώσεις ανάγνωσης έργων γαλλόφωνων συγγραφέων ή μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων στα Γαλλικά. 
Έτσι, θα σχηματιστεί και φέτος μια «αλυσίδα» μαραθωνίων ανάγνωσης, η οποία φιλοδοξούμε να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. 

Σκοποί μας είναι να δείξουμε:

ότι η γαλλική γλώσσα είναι μια γλώσσα ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, την οποία οι Έλληνες ομιλούν όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, μια γλώσσα η οποία ενέπνευσε και εμπνέει τόσους λογοτέχνες και φιλοσόφους διεθνούς ακτινοβολίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως εργαλείο έκφρασης από τόσους επιστήμονες, μια γλώσσα η οποία διατηρεί τη ζωντάνια της, μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμεύει και σήμερα για την παραγωγή νέας γνώσης. 

Όπως κάθε χρόνο, η επιλογή του βιβλίου (ή αποσπασμάτων) που θα διαβαστεί, θα πραγματοποιηθεί από τοπική ομάδα γαλλόφωνων εθελοντών. Για να έχει απήχηση σε πανελλήνιο επίπεδο αυτή η γαλλόφωνη πρωτοβουλία, έχει αποφασιστεί όλοι οι μαραθώνιοι να αρχίσουν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 11:00. 

Εθνική Συντονιστική Επιτροπή

Συστήσαμε και φέτος μια συντονιστική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις ομάδες που θα μετάσχουν σ’ αυτούς τους μαραθωνίους. Ο ρόλος της θα είναι καθαρά συντονιστικός και δεν θα υποκαταστήσει τις ομάδες και αυτούς που θα ορίσουν ως υπευθύνους για τον μαραθώνιο ανάγνωσης που θα διοργανώσουν.

Ομάδες ανάγνωσης

Η μόνη ουσιαστική υποχρέωση των ομάδων που να λάβουν μέρος είναι να ενημερώσουν τη συντονιστική επιτροπή για την απόφασή τους να μετάσχουν στην πρωτοβουλία. Οι ομάδες που θα αποφασίσουν να μετάσχουν καλούνται να ανακοινώσουν τη συμμετοχή τους στη συντονιστική επιτροπή μέχρι τις 25/2/2018, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να δηλώσουν συμμετοχή και τις επόμενες ημέρες.

Το ιστολόγιο 

Η συμμετοχή των ομάδων και τα ενημερωτικά κείμενά τους θα αναρτώνται ευχαρίστως στο ιστολόγιο Marathons de lecture pour la Francophonie 2018.

Η ομάδα στο Facebook 

Το περιεχόμενο αυτού του ιστολογίου θα αναρτάται επίσης στην ομάδα Facebook «Marathons de lecture pour la Francophonie», τη διαχείριση της οποίας έχει ο Grec Francophone.

Το hashtag (#) των μαραθωνίων 

Κάθε ανάρτηση στο ιστολόγιο ή το Facebook θα συνοδεύεται από το hashtag #M17032018

Επικοινωνία 

Για τη διαχείριση της πρωτοβουλίας έχει δημιουργηθεί ο λογαριασμός email:marathon.francophonie@gmail.com, τον οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τη συντονιστική επιτροπή. 
Επίσης, στο ιστολόγιο θα αναρτώνται οι ανακοινώσεις της συντονιστικής επιτροπής και των ομάδων που θα μετάσχουν σ’ αυτούς τους μαραθώνιους.

Διαδικασία 

Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων είναι σχετικά απλή και το κόστος ελάχιστο:
Μια ομάδα φίλων/συναδέλφων/γαλλόφωνων:
  • αναθέτει σε ολιγομελή ομάδα τον ρόλο της οργανωτικής επιτροπής
  • επιλέγει ένα βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου θα διαβαστούν στις 17-3-2018
  • βρίσκει μια αίθουσα (σχολείο, βιβλιοπωλείο, βιβλιοθήκη, πανεπιστήμιο κ.ά.) στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Στη συνέχεια, η ομάδα στέλνει προσκλήσεις σε φίλους και γνωστούς και δημοσιοποιεί την εκδήλωση στα τοπικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Ακολούθως, συγκεντρώνει τις προτιμήσεις και με βάση αυτές καταρτίζει (για δική της χρήση) πίνακα οποίος θα αποτελείται από τρεις τουλάχιστον στήλες. 
Στην πρώτη στήλη μπορεί να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του αναγνώστη, στη δεύτερη η ώρα που θα διαβάσει και στην τρίτη το απόσπασμα που θα διαβάσει. 
Με ευθύνη της οργανωτικής επιτροπής, κάθε αναγνώστης λαμβάνει το απόσπασμα που θα διαβάσει (φροντίζοντας να κρατήσει ένα πακέτο με όλα κείμενα για την ημέρα της εκδήλωσης, μήπως και συμβεί κάτι το απρόοπτο).

Την ημέρα της εκδήλωσης στις 11 το πρωί ακριβώς ξεκινάει ο πρώτος στη σειρά αναγνώστης, ακολουθεί ο δεύτερος, μετά ο τρίτος και η εκδήλωση ολοκληρώνεται μόλις διαβάσει και ο τελευταίος αναγνώστης.

Έτσι, διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα μια μεγάλη αλυσίδα αναγνωστών, διαφόρων ηλικιών που έχουν ως κοινό σκοπό να τιμήσουν τη γαλλική γλώσσα και τους γαλλόφωνους πολιτισμούς. 


#M17032018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου