20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Πάτρα: Κύκλος Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της Γαλλοφωνίας 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Κύκλος Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της Γαλλοφωνίας 2012 
Συνδιοργάνωση : 
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών - Γαλλική Πρεσβεία και Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας

• Έκθεση «Μαρία Κιουρί 1867-1934» στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών από 13 Φεβρουαρίου – 6 Απριλίου 2012. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κιουρί, το Γαλλικό Ερευνητικό Κέντρο CNRS και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. Παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Μαρίας Σκλοντόβσκα- Κιουρί μιας σημαντικής γυναίκας, που μετανάστευσε από την Πολωνία στη Γαλλία στο τέλος του 19ου αιώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και κατάφερε με πολύ σκληρή δουλειά, επιμονή και θέληση να γίνει η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που υλοποίησε διδακτορική διατριβή στη φυσική, η πρώτη γυναίκα που έλαβε βραβείο Νόμπελ, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο του Παρισιού και η μόνη γυναίκα που έλαβε ποτέ 2 βραβεία Νόμπελ. 
Η έκθεση συνοδεύεται από επιδείξεις πειραμάτων φυσικής, που βασίστηκαν στο βιβλίο «Πειράματα Φυσικής για τα παιδιά των φίλων μου» και περιέχει πειράματα φυσικής που πραγματοποιούσε η Μαρία Κιουρί για τα παιδιά της και τα παιδιά των φίλων της. Οι επιδείξεις των πειραμάτων σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

• Προβολές γαλλικών ταινιών στο πλαίσιο της «Εδβομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου» για ενήλικες. Οι προβολές απευθύνονται κυρίως στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αλλά είναι ανοικτές και στο ευρύ κοινό. Η ώρα έναρξης των προβολών είναι 15.30.

• 8/ήμερο Εκπαιδευτικών ξεναγήσεων σχολικών ομάδων Β/βάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση «Μαρία Κιουρί 1867 –1934», σε συνδυασμό με προβολές της γαλλικής ταινίας «Τα παιδιά της Χορωδίας» (κωμωδία του Κριστόφ Μπαρατιέρ, 2004), από 7 έως 16 Μαρτίου. Η έναρξη και η λήξη των προβολών προγραμματίζεται από 10.00 έως 12.00 καθημερινά. Τα σχολεία θα μπορούν να επιλέξουν την ξενάγησή τους στην έκθεση πριν, η μετά το τέλος της ταινίας. Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας

• 8/ήμερο Εκπαιδευτικών ξεναγήσεων σχολικών ομάδων Α/βάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση «Μαρία Κιουρί 1867 –1934», σε συνδυασμό με προβολές της γαλλικής ταινίας «Τα παιδιά της Χορωδίας» (κωμωδία του Κριστόφ Μπαρατιέρ, 2004), μεταξύ 26 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2012. Η έναρξη και η λήξη των προβολών προγραμματίζεται από 10.00 έως 12.00 καθημερινά. Τα σχολεία θα μπορούν να επιλέξουν την ξενάγησή τους στην έκθεση πριν, η μετά το τέλος της ταινίας. Τη δράση συνδιοργανώνει το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας.

• Εορτασμός Ημέρας της Γυναίκας «Μαρία Κιουρί: η μεγάλη κυρία της Επιστήμης», το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, ώρα 18.00. Περιλαμβάνει ομιλίες σχετικές με τη Μαρία Κιουρί και το έργο της και συναυλία με γαλλική μουσική. Συνδιοργανώνεται από το ΜΕΤ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και υποστηρίζεται από γυναικεία σωματεία της Πάτρας.

• Εκδήλωση - Αφιέρωμα στη Μαρία Κιουρί για μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στις 22 Μαρτίου 2012, στις 11.00 πμ. Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του «Δικτύου Εθελοντισμού Σχολείων με κέντρο το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι ομάδες μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, καθώς και ομάδες μαθητών που υλοποιούν Πολιτιστικό Πρόγραμμα για την Μαρία Κιουρί θα παρουσιάσουν δράσεις που θα σκιαγραφούν διαφορετικές πλευρές της ζωής και του έργου της. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές από τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα συνδεθούν μέσω τηλεδιάσκεψης με το Διευθυντή του Μουσείου Κιουρί στο Παρίσι και θα του θέσουν ερωτήσεις για την Μαρία Κιουρί, στα Γαλλικά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί online, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και άλλοι μαθητές από τα απομακρυσμένα σχολεία της Αχαϊας και άλλες περιοχές της Ελλάδας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου