Πριν από ένα χρόνο, στις 25 Φεβρουαρίου 2011, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου για την ελληνογαλλική πανεπιστημιακή συνεργασία, στην οποία είχαν προσκληθεί και παραβρεθεί εκπρόσωποι γαλλικών και ελληνικών ΑΕΙ που έχουν αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας (κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, διδακτορικές διατριβές με συνεπίβλεψη, προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και διδασκόντων, ερευνητικά προγράμματα, κ.ά.) ο Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Συνεργασίας κ. Βασίλης Παπάζογλου είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει -ανεπιτυχώς- την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει - ως όφειλε - προγράμματα συνεργασίας ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι θα το πράξει μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Είχε μάλιστα τονίσει ότι αυτό θα συνέβαινε σε δύο μήνες κι ότι η διαδικασία έγκρισης των προγραμμάτων αυτών θα απλοποιείτο. Το επιχείρημα αυτό προκάλεσε την ιδιαιτέρως έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.
Αντιδρώντας στην απαράδεκτη για τα εθνικά συμφέροντα στάση του Υπουργείου Παιδείας και με σκοπό να αναδείξουμε ότι η γαλλική γλώσσα αποτελεί και σήμερα μέσο επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και γαλλόφωνων επιστημόνων, γλώσσα σπουδών και μέσο για την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης, δημιουργήσαμε έναν δικτυακό τόπο, ένα ιστολόγιο και μια σελίδα στο Facebook: "Η Γαλλοφωνία στην Ελλάδα - La Francophonie en Grèce".
Και στα τρία ηλεκτρονικά μέσα αναρτούμε συστηματικά πληροφορίες σχετικές με τους θεσμούς της Γαλλοφωνίας στους οποίους μετέχουμε εδώ και χρόνια, προγράμματα (ερευνητικά, κινητικότητας, κ.ά.) στα οποία μετέχουν γαλλόφωνοι, εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, κ.ά.
Οι Έλληνες γαλλόφωνοι έχουν αγκαλιάσει και τα τρία μέσα και τα ενισχύουν ποικιλοτρόπως. Τεκμήριο αυτής της στάσης αποτελεί η επισκεψιμότητα του ιστολογίου, καθώς από τη δημιουργία του, σύμφωνα με το μετρητή της Google, έχει δεχθεί πάνω από 14.000 επισκεψεις, ενώ στη σελίδα στο Facebook οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 621 (22-2-2012).
Ευχαριστούμε όλες και όλους τους φίλους που μας συνόδεψαν σ' αυτή τη προσπάθειά μας. Έχουμε αποδείξει ότι η γαλλική γλώσσα αποτελεί μία από τις χρήσιμες για τη χώρα μας γλώσσες κι ότι εάν θέλουμε να στηρίξουμε διεθνώς την ελληνική γλώσσα πρέπει να υπηρετούμε σταθερά την Πολυγλωσσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου