20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Ιππότες του Τάγματος του Φοίνικα» στις Θεσσαλές εκπαιδευτικούς Χάιδω Νάτση και Θεοδώρα Νίκου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013)

ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ιππότες του Τάγματος του Φοίνικα» Θεσσαλές εκπαιδευτικοί

 

 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΧΑΪΔΩ ΝΑΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΥ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, 
 
Της Λένας Κισσάβου
 
«Ιππότες» του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας, χρίστηκαν δύο Θεσσαλές εκπαιδευτικοί, η Λαρισαία κ. Χάιδω Νάτση και η Τρικαλινή κ. Θεοδώρα Νίκου, μετά από επιλογή τους, για την προσφορά και το έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι και σήμερα, στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού.
Πρόκειται για μια διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, που χορηγείται με προεδρικό διάταγμα, έπειτα από πρόταση του Γάλλου υπουργού Εθνικής Παιδείας, ενώ οι ρίζες της χρονολογούνται από το 1808 με τη δημιουργία του Τάγματος του Φοίνικα από τον Ναπολέοντα, για να τιμήσει μέλη του Πανεπιστημίου.
Είναι ένα Τάγμα που διατηρήθηκε ως έχει τόσα χρόνια, ακόμη και μετά από έναν επαναπροσδιορισμό του συνόλου των Ταγμάτων, λόγω του κύρους του και της αφοσίωσης που του αποδιδόταν, με αυτούς που τελικά γίνονται μέλη του να χρήζουν ιδιαίτερης τιμής. Το Τάγμα του Ακαδημαϊκού Φοίνικα θεσμοθετήθηκε με διάταγμα της 4ης Οκτωβρίου 1955.
Φέτος η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σε επτά Έλληνες, εξ αυτών στις δύο Θεσσαλές, οι οποίες είναι σχολικοί σύμβουλοι γαλλικής γλώσσας και ειδικότερα στην κ. Χάιδω Νάτση στην Περιφέρεια Ηπείρου και την κ. Θεοδώρα Νίκου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μιλώντας μαζί τους, μας είπαν ότι ξαφνιάστηκαν ευχάριστα και υποστήριξαν ότι είναι γι’ αυτές μεγάλη τιμή, αλλά παράλληλα δέσμευση, ευθύνη και πρόκληση, να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι και αγάπη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους έργου, την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Η ΧΑΪΔΩ ΝΑΤΣΗ
«Βρήκα το βραβείο (σε έντυπη μορφή) στο γραμματοκιβώτιό μου! », μας είπε η κ. Νάτση, συμπληρώντας ότι: « Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Ξαφνιάστηκα και παράλληλα ένιωσα μια μελαγχολία, διότι σύγκρινα από τη μία την απαξίωση που βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί, από το ελληνικό κράτος σήμερα και από την άλλη την αναγνώριση του έργου μας από το γαλλικό κράτος.
Η διάκριση που μου απονεμήθηκε είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Νιώθεις ότι αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται το έργο σου. Παράλληλα αποτελεί ευθύνη και δέσμευση για τη συνέχιση του έργου μου».
Η κ. Νάτση Λαρισαία καθηγήτρια Γαλλικών, μεγάλωσε στη Φαλάνη και δούλεψε πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε σχολεία του νομού Λάρισας και της πόλης μας. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι σύμβουλος γαλλικής γλώσσας στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα, όπου έχει φτάσει μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο προκειμένου να προωθήσει τη Γαλλοφωνία.
Αισιόδοξη για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας, εμφανίστηκε η κ. Νάτση, μια αισιοδοξία όμως που βασίζεται, από τα λεγόμενά της, στην πίστη και στη θέληση των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα μας είπε: «Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα κι αυτό γιατί μπορούν να τα καταφέρουν οι εκπαιδευτικοί. Ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ,οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας και να τις βελτιώσουμε στο μέτρο του δυνατού. Είναι καθαρά θέμα θέλησης και δέσμευσης κάθε εκπαιδευτικού, που αγαπά αυτό που κάνει έχοντας θετική στάση.
Αυτό προϋποθέτει δουλειά με τον εαυτό μας... Να κάνουμε την αυτοαξιολόγησή μας, κάτι που πάντα έπρεπε και πρέπει να κάνουμε, για να προσφέρουμε στους μαθητές μας όσα μπορούμε. Πρέπει να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε ξανά την ποιοτική επικοινωνία.
Αυτή που θα μας βοηθήσει να κάνουμε το έργο μας καλύτερο και να φέρει θετικά αποτελέσματα στους μαθητές μας.
Εκτιμώ ότι υπάρχει μια τέτοια τάση αναζήτησης από εκπαιδευτικούς προς αυτή την κατεύθυνση, βλέπω ότι όλο και περισσότεροι επιδιώκουν ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά και προσφέρουν πολλά περισσότερα στο έργο τους από την παράδοση του μαθήματος.
Βέβαια οι εκπαιδευτικοί πάντα ήταν κοντά στα παιδιά, αλλά νομίζω ότι τελευταία ακόμη περισσότερο... Διαπιστώνω ότι υπάρχει διάθεση μέσα στο σχολείο. Υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα από τους εκπαιδευτικούς, να κάνουν τους μαθητές να αγαπήσουν τη μάθηση, καθώς ο εκπαιδευτικός είναι ο μοχλός που θα κινήσει τη διαδικασία της αγάπης στη μάθηση.
Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους μαθητές μας».
Η κ. Νάτση ευχαρίστησε τους πρώτους δασκάλους της, την Ελένη Σκένδρου του 1ου Γυμνασίου Θηλέων και τον κ. Πολέζε καθηγητή του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, που της «εμφύτευσαν» την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα.
Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΥ
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και πρόκληση να συνεχίσω την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ήταν μια έκπληξη όταν μου ανακοινώθηκε ότι προτάθηκα γι’ αυτή την τιμητική διάκριση του ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Θεωρώ ότι κάνω απλά τη δουλειά μου. Προσπαθώ να είμαι συνεπής με τους συναδέλφους μου και στις υποχρεώσεις μου απέναντι σε όσα πρέπει να προσφερθούν στους μαθητές... τόνισε η κ. Νίκου, η οποία κατέχει τη θέση της σχολικής συμβούλου από το 2008, στη Θεσσαλία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ εδώ και δέκα χρόνια διδάσκει διαπολιτισμική εκπαίδευση στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Κατά τη βράβευσή της , ανακοινώθηκαν γι’ αυτή, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Εξελίσσεστε σε μία εξαιρετική παιδαγωγική σύμβουλο, στηριζόμενη ταυτόχρονα στην έρευνα αλλά και στις πρακτικές στην τάξη.
Οι δημοσιεύσεις σας με θέμα τη διαπολιτισμικότητα στην τάξη ξένων γλωσσών υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακίνησης για την απόκτηση δεξιοτήτων τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Αντιπαραθέτετε τα στερεότυπα με στόχο τη διεύρυνση της διδασκαλίας και της εκμάθησης σε διαφορετικά συστήματα σκέψης.
...Εκφράζετε ένα φρέσκο πνεύμα, μία καινοτόμα, συναρπαστική και διαυγή προοπτική. Πάντοτε παρούσα για να ενθαρρύνετε τους μαθητές ή τους καθηγητές, διεξάγετε μία αποτελεσματική εκστρατεία προώθησης της γαλλικής γλώσσας στο Δημοτικό, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του παραρτήματός του στη Λάρισα.
Μία εκστρατεία που έχει αποφέρει καρπούς καθώς τα γαλλικά εδραιώνονται όλο και περισσότερο στη Θεσσαλία!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου