20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία της Μichaelle JEAN, στο MEGARON Plus, Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2013

Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα συμβαίνουν «πολλά πράγματα» που αφορούν στον πολιτιστικό τομέα και όχι μόνο.Δυστυχώς, πολλές απ’ αυτές τις εκδηλώσεις περνούν «στο ντούκου», από σφάλματα των ίδιων των διοργανωτών! Οι οποίοι, λες και το κάνουν επίτηδες, είτε από υπέρμετρη φιλοδοξία (ο κόσμος θα το ανακαλύψει), είτε από αδιαφορία (ξέρουν που είμαστε, ας έρθουν), «καταδικάζουν» σημαντικούς ομιλητές, που έχουν να πουν πράγματα και το κυριώτερο, αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε «άδειες αίθουσες»!!!

Ετσι συνέβη και με την Michaelle JEAN! (Θα εξηγήσω παρακάτω ποια είναι αυτή η σημαντική προσωπικότητα από τον Γαλλόφωνο Καναδά).Η αίθουσα-μια τεράστια αίθουσα-ήταν μόνο κατά το ένα τέταρτο γεμάτη, και μάλιστα με τις «γνωστές κοσμικές κυρίες», που ήρθαν να επιδείξουν τα καινούργια μοντελάκια τους! Που ήταν οι νέοι, οι φοιτητές, ο ακαδημαικός κόσμος, γιατί σ’ αυτούς αναφερόταν κατά βάση η ομιλία της.Αλλά, θα μου πεις, που και πώς να το μάθουν, αφού δεν έγινε καμιά σχετική διαφήμιση και εγώ, ένας από τους τυχερούς, το έμαθα από ένα δελτίο που μου στέλνουν κάθε εβδομάδα στα αγγλικά και αφορά τους expats Aμερικάνους και Καναδούς!

Η Michaelle JEAN, υπήρξε η 27η Κυβερνήτης του Καναδά, από 27/09/2005 έως 01/10/2010, (gouverneure generale du Canada). O Γενικός Κυβερνήτης είναι ο ανώτερος άρχων του Καναδά, που εκπροσωπεί το ομόσπονδο κράτος του Καναδά στις διεθνείς και δημόσιες εκδηλώσεις και ας μην ξεχνάμε ότι ο ανώτατος άρχων είναι η…Βασίλισσα Ελισσάβετ, μιας και ο Καναδάς είναι πάντα μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας!!! Η εκλογή της σ’ αυτό το υψηλό αξίωμα, «έσπασε» δύο «ταμπού»: είναι ο πρώτος κυβερνήτης που δεν γεννήθηκε Καναδός πολίτης από κούνια-η Michaelle JEAN γεννήθηκε στην Αιτή το 1957 και ήρθε με τους γονείς της σαν πολιτική πρόσφυγας στον Καναδά το 1968, για να γλυτώσουν από την σκληρή δικτατορία του απάνθρωπου δικτάτορα Duvalier-και η πρώτη μαύρη-noire, έτσι αποκάλεσε τον εαυτό της .Περισσότερα για το θεσμό του Γενικού Κυβερνήτη στο: www.gg.ca και για την βιογραφία της Michaelle JEAN στην Wikipedia.

Στον Καναδά πραγματικά πρόκοψε (αυτό, άλλωστε ήταν και το μήνυμα που ήθελε να μας περάσει) και από πάμφτωχη κυνηγημένη μαύρη πρόσφυγας, χάρις στην αγάπη και την υποστήριξη του κράτους του Καναδά μορφώθηκε, σπούδασε ιταλική και ισπανική φιλολογία, έγινε επιτυχημένη δημοσιογράφος και σκηνοθέτις και έφθασε μέχρι το ανώτερο αξίωμα.Τώρα, είναι ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Αιτή και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, μάλλον θα είναι η επόμενη διευθύντρια του Οργανισμού για την Γαλλοφωνία!

Η ομιλία της, η οποία εκφωνήθηκε σε άψογα, πλούσια και όμορφα γαλλικά (ούτε accent quebecois, ούτε accent creole), διάρκησε μία ώρα και μισή (χαρά στο κουράγιο της!) και είχε σαν θέμα τον Διαπολιτιστικό Διάλογο, την κρίση στην Ελλάδα, πως ο Καναδάς μας παρακολουθεί (με την καλή έννοια-δεν είμαστε μόνοι!) και τι μέσα έχει θέσει σε εφαρμογή ώστε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση.Κύριο θέμα στην ομιλία της ήταν η γαλλική γλώσσα, την οποία πρέπει να εξακολουθούν να την μαθαίνουν οι Ελληνες, γιατί αφ’ ενός είναι όμορφη γλώσσα και αφ’ ετέρου τους ανοίγει «διεθνείς δρόμους».Και εδώ είναι η μεγάλη είδηση για μας τους Ελληνες, που μας ενδιαφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό: η Michaelle JEAN είναι και chanceliere (πρύτανης) του Πανεπιστημίου της Ottawa (ομοσπονδιακής πρωτεύουσας του Καναδά), που προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές στα γαλλικά, στα αγγλικά ή και στις δύο γλώσσες, «το πιο μεγάλο δίγλωσσο πανεπιστήμιο του κόσμου» (la plus grande universite bilingue du monde).Οπως μας εξήγησε, το Πανεπιστήμιο της Οττάβας έχει «προικοδοτηθεί» μ’ ένα γενναίο πρόγραμμα υποτροφιών για τους Ελληνες και δεν μένει τίποτα άλλο από το να του χτυπήσουν την πόρτα οι Ελληνες φοιτητές και αυτή θα τους ανοιχτεί διάπλατα! www.uottawa.ca

Να λοιπόν ένα πεδίο δράσης λαμπρό για τους Ελληνες φοιτητές: τα γαλλόφωνα πανεπιστήμια του Καναδά! Είναι τόσο καλά, όσο και τα αγγλόφωνα (ο  νόμος της διγλωσσίας εφαρμόζεται απόλυτα!), είναι αρκετά (μου έρχονται στο μυαλό πάνω από δέκα αξιόλογα πανεπιστήμια) και επιπλέον ο συναγωνισμός δεν είναι τεράστιος, υπάρχουν αρκετές θέσεις και ευκαιρίες, μιας και όλοι (σχεδόν!) προτιμούν τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια.Μήπως να κοιτάξουμε προς Καναδά, για μια καλύτερη και πιο άνετη (οικονομικά) εκπαίδευση;

Κων/νος Σφύκας


Tο Ιδρυμα της Michaelle JEAN

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου