20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σημαντική διάκριση μαθητών του Δ.Σ. Ν. Αγχιάλου σε πανελλαδικό διαγωνισμό της γιορτής της Γαλλοφωνίας



06/03/2012

Mια ιδιαίτερα σημαντική βράβευση πέτυχαν πρόσφατα 15 μαθητές του Βαρνάλειου 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αγχίαλου. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Γαλλικών Αφροδίτης Καραγεωργίου, κατόρθωσαν να διακριθούν στο διαγωνισμό που διοργανώνουν κάθε χρόνο, στα πλαίσια του εορτασμού της γιορτής της Γαλλοφωνίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, για όλους τους μαθητές γαλλικών, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
 
Στο φετινό διαγωνισμό οι νέοι γαλλόφωνοι κλήθηκαν να εμπνευστούν από 10 προτεινόμενες λέξεις, συνδέοντας τη θεματική με το θέμα του Οδυσσέα, να εκφράσουν τους εαυτούς τους και την εμπειρία τους καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο, να παίξoυν με τις λέξεις αλλά και με τις φιλοσοφικές έννοιες, αφήνοντας ελεύθερη τη δημιουργικότητα, την ποιητικότητα και την εφευρετικότητά τους. Σύμφωνα με απόσπασμα από τη διατύπωση του θέματος: «…Η Οδύσσεια, μας προσκαλεί να αγαπήσουμε την ζωή. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Οδυσσέας - καλύτερα μια ζωή θνητού επιτυχημένη... - αρνείται την αθανασία που του προσφέρει η Καλυψώ για να τον κρατήσει : πρόκειται για συμπεριφορά ενός νέου άνδρα... ή ενός φιλόσοφου;... ».
 
Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε στους μαθητές τους να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις δέκα γαλλικές λέξεις και να τις χρησιμοποιήσουν για να διηγηθούν τις εντυπωσιακές συναντήσεις του Οδυσσέα: με τις Σειρήνες, τον Κύκλωπα, τις μάγισσες, τους θεούς... όλα αυτά τα μυθολογικά πλάσματα που μας κάνουν να φοβόμαστε και να ονειρευόμαστε... Οι μαθητές έπρεπε να εργαστούν συλλογικά σε μορφή παρουσίασης απολύτως ελεύθερη (μικρά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κόμικ, σχέδια, θέατρο, διάφορα αντικείμενα, μακέτες, παρουσιάσεις power point, μοντάζ φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ.).
 
Πάνω σε αυτές τις ιδέες, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αγχίαλου, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο Power Point στα γαλλικά, το οποίο και βραβεύτηκε: κεντρική ιδέα του συγκεκριμένου κειμένου είναι η στάση ζωής ενός αγωνιστή (του Οδυσσέα) και το κουράγιο που δίνει η ύπαρξή του σ’ ένα 12χρονο ελληνόπουλο του σήμερα, που, μετά την ονειρική συνάντηση μαζί του βλέπει τον κόσμο γύρω του με πιο αισιόδοξη ματιά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Δήμου Βόλου, κα Σούλα Μπαρτζιώκα, συνεχάρη θερμά τόσο τους βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες, όσο και την καθηγήτρια τους, κ. Αφροδίτη Καραγεωργίου ενώ δήλωσε: «Τα παιδιά μας έκαναν περήφανους, σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, για τις πόλεις μας, για την κοινωνία μας. Μέσα από την αξιόλογη εργασία τους μας δίνουν το πολύτιμο μήνυμα, ότι κάθε εμπόδιο μπορεί να υπερνικηθεί μέσα από τη συλλογική δουλειά. Η βράβευση τους αποδεικνύει, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ότι και το δημόσιο ελληνικό σχολείο μπορεί. Εμείς, από την πλευρά μας, ως Δήμος Βόλου, θα είμαστε πάντα στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών, για να ενθαρρύνουμε και να προωθούμε κάθε αξιόλογη εκπαιδευτική δράση και πρωτοβουλία».
 
Αξίζει να σημειωθεί πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά ενός δημόσιου, επαρχιακού Δημοτικού Σχολείου όπως είναι το Βαρνάλειο Δημοτικό Σχολείο Αγχιάλου, να βραβεύονται σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, αφού τα περισσότερα από αυτά τα βραβεία, όπως έχει καταγραφεί, τα κερδίζουν κάθε χρόνο μαθητές σχολείων της Αθήνας και σχολεία ιδιωτικά ανά την Ελλάδα.
 
Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, σε ειδική τελετή στα πλαίσια της Εβδομάδας για τη Γαλλική Γλώσσα και τη Γαλλοφωνία, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με επίκεντρο τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας. Η εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου 2012.


Πηγή:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου