Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι Έλληνες γαλλόφωνοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές την επιλογή του κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στη θέση του Υφυπουργού Παιδείας. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης των ελληνογαλλικών πανεπιστημιακών σχέσεων την προηγούμενη δεκαετία. Με την ιδιότητα του συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, μετείχε ενεργά στις διεργασίες που οδήγησαν στη θεσμοθέτηση των κοινών ελληνογαλλικών ΠΜΣ. Συνεργάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο με τις αρμόδιες αρχές της Γαλλικής Πρεσβείας όσο και με τους συναδέλφους του που επεδίωξαν να συνεργαστούν με συναδέλφους τους γαλλικών πανεπιστημίων.
Για την προσφορά του αυτή το Γαλλικό Κράτος του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.
Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τις ενέργειές του θα ξαναδώσει ώθηση στις σχέσεις αυτές, από τις οποίες η χώρα μας αποκόμισε πάρα πολλά.
Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τις ενέργειές του θα ξαναδώσει ώθηση στις σχέσεις αυτές, από τις οποίες η χώρα μας αποκόμισε πάρα πολλά.
Μιχάλης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Διευθυντής του κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ
"Επιστήμες της Μετάφρασης - Μεταφρασιολογία και Γνωσιακές Επιστήμες"
(Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου της Caen)
Ακολουθεί αναλυτικό βιογραφικό του νέου υφυπουργού:
Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο και στο Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Πατρών.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος (DEA) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Poitiers (Γαλλία). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών με τη διάκριση “Άριστα” το 1992 και έλαβε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ερευνών (1992). Το 1994 έλαβε την Υποτροφία Επιστημονικής Αριστείας από το Δίκτυο Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων.
Το 1994 εξελέγη Maître de Conférences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Παράλληλα, από το 1995 μέχρι το 1998, διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών (Centre d’Études Juridiques Francophones) του Πανεπιστημίου της La Rochelle και ακαδημαϊκός υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.
Το διάστημα 1999-2003 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει, επίσης, από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ως Επισκέπτης Καθηγητής στα προγράμματα Masters των γαλλικών Πανεπιστημίων του Poitiers, της La Rochelle και της Pau και έχει εκλεγεί Προσκεκλημένος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bordeaux IV το 2006, το 2008 και το 2009.
Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Ιδιαίτερα, έχει ασχοληθεί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο) με ζητήματα εγκληματικότητας, διεθνούς συνεργασίας και αποκέντρωσης της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και εφαρμογών της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι μέλος πολλών διεθνών και εθνικών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών, και υπήρξε εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωπος της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2004 για θέματα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας (Προγράμματα κινητικότητας Διδασκόντων και Φοιτητών). Κατά την περίοδο 2001-2004 διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης, είχε ορισθεί το 2003 από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας εξωτερικός αξιολογητής για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, είναι εμπειρογνώνονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους ανήλικους. Από το 1997, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη.
Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου