Στις 25 Φεβρουαρίου 2011, σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Βασίλης Παπάζογλου, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων εκπροσώπων ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων σχετικών με την ελληνογαλλική πανεπιστημιακή συνεργασία, στο ερώτημα γιατί το Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης, δεν προωθεί τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Ειδικών Πρωτοκόλλων Συνεργασίας ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων και των κοινών ελληνογαλλικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών είχε δηλώσει ότι αυτά θα γίνουν τον Απρίλιο του 2011, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Μάλιστα, ο κ. Παπάζογλου είχε δηλώσει ότι με τον νέο νόμο δεν θα προβλέπεται η μεσολάβηση του Υπουργείου, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των παρευρισκομένων, καθώς είχαν την αίσθηση ότι αποτελούσαν "παράπλευρες απώλειες" μιας κόντρας μεταξύ Υπουργείου και ελληνικών ΑΕΙ κι ότι ο κ. Παπάζογλου, ήρθε στη συνάντηση απροετοίμαστος, μη αντιλαμβανόμενος ότι εκθέτει διεθνώς αυτούς που κάνουν πράξη την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.
Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Απριλίου 2011 και δεν έχουμε ενημερωθεί για κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, ούτε για πρωτοβουλία από πλευράς Υπουργείου για απεμπλοκή των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής πανεπιστημιακής συνεργασίας από την ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το Υπουργείο είναι πολλαπλώς εκτεθειμένο, καθώς με την αδράνειά του πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία των ελληνικών ΑΕΙ και εκθέτει σε κίνδυνο τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Θυμίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή νέας γνώσης με γλώσσα εργασίας τη Γαλλική.
Γιατί η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει φανατικά Αμερικανικά (που ως γνωστόν αντιστρατεύονται τα Γαλλικά).
ΑπάντησηΔιαγραφή