20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μάθετε γαλλικά! / Γιορτάστε αλά γαλλικά!

Γαλλόφωνοι Σύλλογοι, καθηγητές γαλλικών, φοιτητές και γαλλόφιλοι:
Το καινούριο πρόγραμμα «Μάθετε γαλλικά! / Γιορτάστε αλά γαλλικά!» στηρίζει τα καλύτερα γαλλόφωνα προγράμματα του 2011 που θα επιλέξει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.


La rue Montorgueil, Monet

Οργανώνετε μια γαλλόφωνη πολιτιστική εκδήλωση, μια γιορτή της Γαλλοφωνίας, ένα θέαμα γύρω από τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα στην περιοχή σας, στην πόλη σας, στο νησί σας;


Το ΓΙΑ μπορεί να υποστηρίξει την εκδήλωσή σας και να γίνει συνεργάτης σας!


Το πρόγραμμά σας ευνοεί την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας; Είναι πρωτότυπο, γιορτινό, ελκυστικό; Στείλτε μας το φάκελο της υποψηφιότητάς σας σύμφωνα με τις ημερομηνίες που θα βρείτε στο διαδίκτυο και δώστε ώθηση στην υποψηφιότητά σας με τη βοήθεια της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΕΤΕ ΓΑΛΛΙΚΑ / ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ»

Στόχος


Στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης της γαλλοφωνίας, της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα, το Μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας/ΓΙΑ επιθυμεί να υποστηρίξει τις τοπικές πρωτοβουλίες, που συχνά λαμβάνουν σύλλογοι ή ομάδες δυναμικών και ενθουσιωδών εθελοντών!

Το καινούργιο πρόγραμμα «Μάθετε γαλλικά!» είναι μια επιχορήγηση που στόχος της είναι να υποστηρίξει ορισμένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα, τα οποία θα επιλεγούν με βάση το φάκελο τους και θα εξεταστούν από μια επιτροπή αποτελούμενη από τη μορφωτκή ομάδα του ΓΙΑ και στην οποία προεδρεύει η Διευθύντριά του/Σύμβουλος Συνεργασίας και μορφωτικής δράσης..


Ημερομηνίες


Τρεις φορές το χρόνο, για τρεις περιόδους, η επιτροπή θα ταξινομεί τους φακέλους που θα έχουν επιλεχθεί και σταλεί υποχρεωτικά: :

*πριν τις 25 Φεβρουαρίου 2011, με την ευκαιρία της γιορτής της Γαλλοφωνίας
*πριν τις 29 Απριλίου 2011, για την περίοδο λήξης της σχολικής χρονιάς
*πριν τις 31 Οκτωβρίου για τις γιορτές του τέλους του έτους.
Η επιτροπή θα αποφασίσει για μια επιχορήγηση η οποία θα ανέρχεται έως και τα 1.000 ευρώ για τις πιο φιλόδοξες εργασίες!

Κριτήρια


Η στήριξη αυτή παρέχεται:
* σε συλλόγους ή επιτροπές οι οποίες συστήνονται με την ευκαιρία μιας γαλλόφωνης εκδήλωσης, της οποίας οι υπεύθυνοι θα οριστούν πολύ προσεκτικά,
* σε εκδηλώσεις που ευνοούν τη γαλλική γλώσσα και πολιτισμό, προωθώντας έτσι την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα,
* σε πολύ συγκεκριμένα προγράμματα, στα οποία θα υπάρχει λεπτομερής παρουσίαση όσον αφορά την διαδικασία, τους συμμετέχοντες, την ημερομηνία και τον τόπο, καθώς και τους στόχους τους και το κοινό που αναμένουν.
* σύμφωνα με τον αναλυτικό προϋπολογισμό που θα προτείνουν οι διοργανωτές και ο οποίος θα εξηγεί την ειδική συμπληρωματική στήριξη που αναμένεται από το ΓΙΑ. Η επιχορήγηση θα είναι ένα «συν» στην ποιότητα, για περισσότερη φιλοδοξία και αναγνωρισιμότητα.
* με προτεραιότητα στις πιο πρωτότυπες και ελκυστικές προτάσεις: οι δραστηριότητες θα απευθύνονται υποχρεωτικά στο πλατύ κοινό ενώ θα ευνοηθεί το ενδιαφέρον που θα προέρχεται από την επαρχία.

Συνεργασία με το ΓΙΑ


* Οι βραβευθέντες θα γίνουν συνεργάτες του ΓΙΑ και το πρόγραμμά τους θα λάβει το σήμα «Μάθετε γαλλικά / Γιορτάστε αλά γαλλικά ». Ανάλογα με τις διαστάσεις του, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο υποστήριξης της διοργάνωσης.
* Μια σύμβαση συνεργασίας θα υπογραφεί με το ΓΙΑ, με αμοιβαίες δεσμεύσεις και με την υποχρέωση μιας αναλυτικής περιγραφής της εκδήλωσης.
* Οι εκδηλώσεις θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του ΓΙΑ.

Προγράμματα


Μια μεγάλη μουσική βραδιά γύρω από το γαλλικό τραγούδι; Μια συναυλία υψηλού επιπέδου αφιερωμένη σε συνθέτες και γαλλικές μελωδίες; Μια εξαιρετική βραδιά με την ευκαιρία ενός γεγονότος που διοργανώνεται στην πόλη σας; Οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης γίνεται δεκτή∙ θα επιβραβευθoύν οι πιο ευφάνταστες και φιλόδοξες!



Φανταστείτε παραδείγματος χάριν:

* μια γιορτή γαλλοφωνίας, μιας ή περισσότερων ημερών, για να οργανώσετε μια ερασιτεχνική θεατρική ή μουσική παράσταση, να παρουσιάσετε ένα φεστιβάλ γαλλόφωνων ταινιών, να βραβεύσετε αξιόλογους μαθητές που πέτυχαν στις εξετάσεις των γαλλικών διπλωμάτων, να οργανώσετε ένα μεγάλο αθλητικό διαγωνισμό...
* την κινητοποίηση των τοπικών αρχών: Δημαρχείο, Περιφέρεια, επιχειρήσεις, προκειμένου για την διάθεση μιας αίθουσας ή ενός θεάτρου, με χορηγούς γραφεία ταξιδίων, ξενοδοχεία και εστιατόρια...
* την αναζήτηση καλλιτεχνών που ζουν στην Ελλάδα, στην πόλη σας ή αλλού, για θεάματα που συνδέονται με τη Γαλλία ή τη γαλλοφωνία (θέατρο, χορός, σύγχρονη ή κλασσική μουσική, λογοτεχνία, σινεμά, εκθέσεις...)
* να προσκαλέσετε Γάλλους ή ξένους καλλιτέχνες για μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με το ΓΙΑ (λάβετε υπ’όψιν ότι οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής, ενώ το ΓΙΑ να αναλαβει το ταξίδι ή την αμοιβή...)

Εμείς στηρίζουμε την εκδήλωση που ΕΣΕΙΣ οργανώνετε! Δική σας η πρωτοβουλία!


Φάκελος υποψηφιότητας


Οι φάκελοι που θα συντάξετε ελεύθερα και οι οποίοι θα εξεταστούν από την επιτροπή, θα πρέπει να σταλούν υποχρεωτικά πριν απο τις παραπάνω ημερομηνίες, οι οποίες αντιστοιχούν στην προβλεπόμενη περίοδο (Γαλλοφωνία, λήξης της σχολικής χρονιάς, τέλος του έτους. Θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τα απαιτούμενα κριτήρια, όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, και ιδιαιτέρως:

* έναν ακριβή προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας την συμμετοχή του ΓΙΑ.
* lτα ονόματα και τις αρμοδιότητες των υπευθύνων.


Μπορούν να μας αποσταλούν ταχυδρομικώς και σε ηλεκτρονική μορφή, υπ’όψιν:
Υπηρεσία εκπαιδευτικής συνεργασίας
Υποψηφιότητα «Μάθετε γαλλικά!»
Κα Ελένη ΜΠΕΗ
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31
106 80 Αθήνα
και ηλεκτρονικά: hbei@ifa.gr

Πηγή: Δικτυακός τόπος Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου