20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κύπρος: Διεθνής Μήνας Γαλλοφωνίας με πλούσιες εκδηλώσεις




Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου.


Λευκωσία: Ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων από διάφορες εκφάνσεις περιλαμβάνει και ο φετινός Διεθνής Μήνας Γαλλοφωνίας στην Κύπρο. Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα «Υπάρχουν λέξεις για να πάρουμε τον κόσμο μπροστά:

Περισσότερος πολιτισμός, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη ανάπτυξη» και περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση και χορό. Παρότι Μήνας Γαλλοφωνίας έχει καθιερωθεί ο Μάρτιος, οι εκδηλώσεις αρχίζουν ουσιαστικά από την ερχόμενη Παρασκευή, με την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Γαλλικού και Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο πρέσβης της Γαλλίας Ζαν- Μαρκ Ριβ, καθώς και πρέσβεις των χωρών μελών του Διεθνούς Oργανισμού Γαλλοφωνίας στην Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση και χορό. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Η παρουσία της Γαλλοφωνίας θα επεκταθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες.

Ο Μήνας Γαλλοφωνίας διοργανώνεται από τη γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες και αντιπροσωπείες των χωρών-μελών του Διεθνούς Oργανισμού της Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ) στην Κύπρο: Αίγυπτος, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ελβετία, Ελλάδα, Καναδάς, Λίβανος, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τυνησία.

Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που σήμερα αριθμεί 75 κράτη και κυβερνήσεις που αντιπροσωπεύουν συνολικά έναν πληθυσμό 890 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανάπτυξη και διεύρυνση των εορτασμών για τη Γαλλοφωνία είναι δεδομένη στην Κύπρο, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η Ημέρα Γαλλοφωνίας εξελίχθηκε σε Εβδομάδα Γαλλοφωνίας για να καταλήξει Μήνας. Η ανάπτυξη οφείλεται και στην επίσημη ένταξη της Κύπρου στον ΔΟΓ, με καθεστώς συνδεδεμένου μέλους, το 2006.

Για 5η συνεχή χρονιά, η Κύπρος συμμετέχει μέσω των πρεσβειών της στις εκδηλώσεις που οργανώνουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να κάνει γνωστό το δικό της πλούσιο πολιτισμό ανά το παγκόσμιο.

H Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου