20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Election européenne du Top 50 de musique francophone

LE TOP 50

Election Européenne du Top 50 de Musique  Francophone
Participez à la première élection du Top 50 francophone en Europe:
du 19 mars au 19 mai 2011


Ευρωπαϊκή ψηφοφορία του Top 50 Γαλλόφωνης Μουσικής
από 19 Μαρτίου έως 19 Μαΐου 2011
Συνδεθείτε. Ψηφίστε. Αναδείξτε.

----



Στις 19 Μαρτίου 2011 άρχισε η πρώτη Ευρωπαϊκή ψηφοφορία γαλλόφωνης μουσικής.

Σύλλογοι από 13 χώρες της Δυτικής Ευρώπηςμέλη της C.E.O. - F.I.P.F. (*) – ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια μεγάλη γαλλόφωνη γιορτή. Καθώς στις περισσότερες χώρες, τα αγγλόφωνα τραγούδια κυριαρχούν στα hitparades, αυτή η εκλογή σκοπό έχει να διαδώσει μια άλλη μουσική που μπορεί να αρέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, εάν γίνει γνωστή. Επίσης σκοπός αυτού του γαλλόφωνου Top 50 είναι αφενός να ακουστούν και πάλι τα γαλλικά τραγούδια του παρελθόντος και αφετέρου να κάνει γνωστή την πιο πρόσφατη γαλλόφωνη μουσική σε όλο τον κόσμο. Για αυτόν το λόγο αυτή η εκλογή γίνεται μόνο σε μη γαλλόφωνες χώρες.

Το Projet απευθύνεται στους καθηγητές Γαλλικής  Γλώσσας και τους μαθητές τους, καθώς και σε όλους όσους αγαπούν τη μουσική και τη γαλλική γλώσσα.

Οι καθηγητές θα έχουν πρόσβαση σε σελίδες διδακτικής αξιοποίησης των τραγουδιών (fiches pédagogiques) που προτείνονται τόσο από Έλληνες όσο και από άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους μας.

Η εκλογή διεξάγεται στην ιστοσελίδα www.le-top-50.eu.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου (19 Μαρτίου–7 Απριλίου 2011), το ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να προσθέσει τραγούδια της δικιάς του επιλογής στις βασικές λίστες (είτε στη λίστα με τα τραγούδια πριν από το 1980, είτε στη λίστα μετά το 1980). Έτσι, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα έχει την δική της λίστα επιλογής.

Στο δεύτερο γύρο (11–29 Απριλίου 2011) το κοινό θα διαλέξει το δικό του Top 10 ανάμεσα στα προτεινόμενα τραγούδια, ψηφίζοντας μόνο μία φορά και επιλέγοντας είτε από τη μία λίστα είτε και από τις δύο λίστες τραγουδιών.

Στον τρίτο γύρο (2–19 Μαΐου 2011) το κοινό θα ψηφίσει μεταξύ των 100 πιο δημοφιλών/ αγαπημένων τραγουδιών που θα έχουν προκύψει από το δεύτερο γύρο. Με τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία θα αναδειχθεί το ευρωπαϊκό Top 50 της γαλλόφωνης μουσικής.

Στις λίστες εμφανίζονται όλα τα μεγάλα ονόματα – Jacques Brel, Édith Piaf, Gainsbourg κ.λ.π. – και όλες οι πιο πρόσφατες γαλλόφωνες επιτυχίες: Lolita, Aicha, Alors on danse κ.λ.π., καθώς επίσης και όλα τα είδη μουσικής (R&B, rap, rock, dance, rai, reggae) που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80 ακούγαμε συχνά γαλλόφωνη μουσική στην Ευρώπη. Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά σπάνια ακούγεται από το ραδιόφωνο μια γαλλόφωνη επιτυχία. Η τεράστια επιτυχία του Stromae, το 2010, έδειξε ότι η γαλλόφωνη μουσική μπορεί ακόμα να γοητεύει πολλούς και βέβαια και τους νέους. Για αυτό, αυτή η εκλογή του Top 50 προτείνει δύο λίστες επιλογής (πριν και μετά το 1980) που περιέχουν η καθεμία 100 τραγούδια, ποικίλα και ενδιαφέροντα από μουσικής άποψης. Μπορούμε να ακούμε απευθείας όλα τα τραγούδια μέσω συνδέσμων προς βίντεο-κλιπ που υπάρχουν στο YouTube.

Οι δεκατρείς χώρες που συμμετέχουν είναι: Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρος, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.

Για πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με:
- την κ. Χρύσα Φούσκα, υπεύθυνη του Τοπ 50 στην Ελλάδα:  chfouska@hotmail.com  /  6944261500 begin_of_the_skype_highlighting            6944261500      end_of_the_skype_highlighting, Γενική Γραμματέα του Συλλόγου ή
- τον κ. Maarten Stroes, υπεύθυνο για την Ευρώπη: maarten.stroes@gmail.com / +33.3.86.30.85.03 begin_of_the_skype_highlighting            +33.3.86.30.85.03      end_of_the_skype_highlighting (γαλλικά ή αγγλικά).

(*)        F.I.P.F.: Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής, με έδρα το Παρίσι/Sèvres.
            C.E.O.: Επιτροπή των Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου