20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2004
Με τη συμμετοχή μας στη Γαλλοφωνία στηρίζουμε την πολυγλωσσία και μέσω αυτής την ελληνική γλώσσα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αλεξανδρούπολη: Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας


O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας έχει έδρα του το σπίτι της Αντουανέτας Δεμτσάν (1914-1990), της πρώτης και της πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό να γίνει βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Ο Σύλλογος έχει ως στόχο την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον τομέα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Συνεχίζεται από το νέο σχολικό έτος 2010-2011 το πρόγραμμα «Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στον γαλλικό πολιτισμό» - με δράσεις και κατασκευές, με την υποστήριξη φοιτητών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ και τη γαλλίδα φοιτήτρια Clotilde Vento που θα κάνει την πρακτική της άσκηση στο Σύλλογο.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 6.30- 8.00 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΑΝΑ-ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΟΥ

Προσκαλούμε όλους όσους διδάχτηκαν στο παρελθόν τα γαλλικά και θέλουν να τα θυμηθούν και πάλι μέσα από συζητήσεις και προβολές μέσα από διάφορα θέματα επικαιρότητας τα οποία ορίζονται με βάση τα ενδιαφέροντα του κοινού. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και υποστηρίζεται από τη γαλλίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια Clotilde vento, που κάνει την πρακτική της άσκηση στο "Σπίτι της Αντουανέττας" . Οι συναντήσεις είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 8.00-9.00 μ.μ. και κάθε Σάββατο πρωί 10.00-11.00 πμ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

-Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας προμηθεύτηκε 3000 τίτλους βιβλίων από τον Σύλλογο φιλανθρωπικού χαρακτήρα «Φίλοι χωρίς σύνορα» που εδρεύει στην Γαλλία καθώς επίσης και 1000 βιβλία από τη Νομαρχία της Νορμανδίας (Departement de L'Eure) και τον Κο Destains. Με ενέργειες μας ο σύλλογος μας στη συνέχεια δώρησε αυτά τα βιβλία στον Δήμο Αλεξ/πολης και στο σπίτι της Αντουανέττας με σκοπό τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

-Με την βοήθεια βιβλιοθηκονόμου που καλέσαμε από την Γαλλία και φιλοξενήσαμε με έξοδα του συλλόγου μας για τέσσερις μήνες, οργανώθηκε η βιβλιοθήκη και αρχειοθετήθηκαν όλα τα βιβλία έτσι ώστε να είναι σήμερα σε θέση να λειτουργεί σαν δανειστική βιβλιοθήκη ξενόγλωσσων βιβλίων για την πόλη μας.

-Αφού οργανώθηκε η βιβλιοθήκη τον Ιούνιο σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σχολείων με διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την γνωριμία του παιδιού με το ξενόγλωσσο βιβλίο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος : Αικ. Μαυρομαρά
Αντιπρόεδρος : Σοφία Τσαχτισβίλη
Γραμματέας : Μαρία Αγγελακούδη
Ταμίας : Μαρίνα Δουλάμη
Μέλος : Κωνσταντίνα Μαλακόζη

Επικοινωνία: http://lamaisondantoinette.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου